Sunday, August 14, 2016

MISI MENCARI IKAN DI PANTAI REMIS, JERAM... By Fadzlina Rahman

MISI MENCARI IKAN DI PANTAI REMIS, JERAM... By Fadzlina Rahman

------------------------

Kata orang, di Pantai Remis ada jual ikan-ikan segar. Hmmm... dah lama duduk di Klang ni, baru tahu yang di Pantai Remis ada jual ikan segar yang baru naik dari laut katanya...

Kami pun 'usha' la... 

Kepada yang tak tahu mana dia Pantai Remis... ni nak habaq mai... lokasinya di antara Kuala Selangor dan Kapar. Kira-kira dalam 20 km kot dari Kuala Selangor... 

Selain pasar basah, ada juga la kedai makan kat sini. Kot2 malas nak buat sarapan kat rumah... leh try menu2 kat sini... OKla... sekali2 kan...  ada yang dah ready & ada yang boleh dimasak ikut menu yang kita order...

Ni Aleeya & Aneesa... tengah tunggu menu masing-masing.




Ada playground jugak la kot2 ada yang bawak anak kecik2 nak main2 buaian, gelungsur, etc... bolehla... tamannya pun bersih.





Pantainya bersih juga... cuma, pasir-pasirnya tak halus la.. Kalau banding ngan Pantai Cenang or Pantai Rhu kat Langkawi tuh... memang jauh la...

Tapi, not bad sebab Pantai ni tak tercemar pon dengan sampah-sarap. Banyak cengkerang2 siput kat sini... & dari pemerhatian memang banyak betul orang menjala & memancing kat sini... 




Dah puas jalan, kami ke pasar ikan segarnya... hmmm... ikan memang looks fresh you!...

Ketam besar tu dalam RM24-RM27 sekilo harganya... ok.. worth it. Ketam gemuk & isinya pun banyak... Rasanya pun, memang MANTAP. Goreng pun sodappp





Kepah, kupang, sembilang, jenahak, mayong semua ada... Tapi, yang paling *win* pada pilihanku ialah telur sotong... memang MANTAP... suka2... sekilo dalam RM25.00 camtu...

Telur sotong, masak kunyit potong lada... hmmm... memang tak pasan mak mertua lalu sebelah la... hihi...




 Isi lala pon kena rembat gak... hmmm... sedap masak sambal... senang tak yah masak ngan kulit dia....

ps... tengok acik tuh... rilek jer... korang rasakan berapa income dia ek? perghhhh.... memang mahsyuk acik ni... weldone acik!




Selain pasar ikan nih... ada gak pasar jual sayur2 kampung... kangkung, serai, petai, etc... tak sempat lak nak snap... huhu.. maafin...

👇👇👇 Bawah nih contoh booth yang jual makanan2 kering contohnya otak2 & sata. Ada juga booth2 lain... jual makanan, pakaian, etc.

Bolehla... bawak family jalan2 tepi laut sambil makan2 otak2... hihi...


Kami kat sini tak lama, dalam 2 jam jer... boleh siap semua... jalan2, makan pagi & shopping ikan segar....

Beli stok ikan segar untuk seminggu... & minggu depan leh pegi lagi... :-)

So, this is recommended place untuk korang yang nak cari ikan segar... sebelah nih ada Pasar Nelayan jugak.... 

Untuk korang yang malas nak bersesak2 kat Pasar Klang atau mana2 pasar ikan... boleh la try ke sini yer...

(͠≖ ͜ʖ͠≖)👌... Fadzlina Rahman

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...