Wednesday, November 12, 2014

CARA MENCUCI BIOSELEZA YANG TELAH DIGUNAKAN ... BY FADZLINA RAHMAN

CARA MENCUCI BIOSELEZA YANG TELAH DIGUNAKAN ... BY FADZLINA RAHMAN


Alkisah tersebutlah kisah tentang cara pembasuhan tuala wanita Bioseleza ini.... huhu....

hmmmm.... tengok... sampai tang cuci pad pun... mak ajar nih.... huhu...

Camni... ada kawan yang beli & suka sangat guna pad nih... tapi, lepas tu bulan depannya dia cakap... "Achik, aku taknak dah pakai pad kau nih sebab nak basuh susah..."

MasyaAllah.... my friend, cara membasuhnya teramatlah senang..... compare dengan pad yang biasa2 tuh....

Camni caranya kawanku:

  1. Koyakkan sikit hujung tuala wanita yang telah digunakan tu
  2. Halakan ke dalam lubang toilet
  3. Cucurkan air di bahagian tengah tuala wanita tersebut
  4. Gel berubat di dalam tuala wanita itu akan keluar ke dalam lubang toilet tersebut
  5. Flush kan kesemua gel yang jatuh di dalam lubang toilet itu (ini kan biodegradable gitewwww... so, toilet takkan tersumbat)
  6. Basuhkan permukaan luar tuala wanita bioseleza macam biasa
  7. Buangkan

hmmm... senang tak? senang kan? sangatttttttt.... tangan pun tak kotor & tak berbau... gel pon tak bersepah2 di lantai bilik air.... lagi hygiene gitew...

moral of the story... semua benda yang kita buat mesti ada solution nya... kalau kita tak tahu... kita tanya... sebab kalau kita terus jump into one bad conclusion... its may give bad effect  & impression to the other people...

para pembaca blog ku sekelian.... saya sangat2 menyarankan kita bertukar kepada tuala wanita yang lebih sihat demi kesihatan berpanjangan Miss V kita... Mencegah lebih baik dari mengubati....

Jom kita ceciter tentang harga tuala wanita ini... sebab apa? sebab ramai yang pm saya tanya harganya... hmmm... apa la sangat harga tu berbanding dengan kesihatan jangkapanjang kita kannnn...?

Jom tengok:

Utk harga tuala wanita ini... adalah seperti di bawah....


Bio Seleza Mixed Set :
30 pcs x 2 pack pantiliner
10 pcs x 2 pack pad siang
8 pcs x 1 pack pad malam
8 pcs x 1 pack pad malam extra panjang
Price
Harga Bio Seleza Retail SM/SS RM142/RM145; 

Ahli SM/SS RM123/RM126
=Total 96 pcs

Bio Seleza Day Safe :
10 pcs x 6 pack pad siang
Price
Harga Bio Seleza Retail 
SM/SS RM139/RM142;  
Ahli SM/SS RM120/RM123
=Total 60 pcs

Bio Seleza Panty Liner :
30 pcs x 6 pack pantiliner
Price
Harga Bio Seleza 
Retail SM/SS RM150/RM153;  
Ahli SM/SS RM130/RM133
=Total 180 pcs


Bio Seleza Feminin Pad (Night Safe) :
8 pcs x 6 pack pantiliner
Price
Harga Bio Seleza 
Retail SM/SS RM139/RM142;  
Ahli SM/SS RM120/RM123
=Total 48 pcs


(Harga di atas tidak termasuk harga pos yer)

Spesifikasi teknikal tuala wanita tersebut adalah seperti di bawah....






Kawan, apa tunggu lagi... jom pm laju2 ke 0137461811...


Luv,
fazz

Wednesday, November 5, 2014

REZEKI DAN SOLAT DHUHA

REZEKI DAN SOLAT DHUHA


Berkata Abu Murrah Ath-Tha’ifi r.a. bahwasanya Nabi s.a.w. telah bersabda : Allah telah berfirman:
 “Wahai anak Adam! Bersembahyanglah untuk Aku di awal pagi, niscaya Aku akan mencukupimu di akhirnya.” (Riwayat Ahmad)

Hadis Qudsi ini menganjurkan kita mengerjakan Solat Dhuha yang mana antara faedahnya, Allah Ta’ala memberi jaminan akan melaksanakan segala keperluan-keperluan keduniaan manusia setiap hari.

Antara ibadat sunat yang dianjurkan dan menjadi amalan Rasullullah SAW sendiri ialah solat sunat Dhuha. Banyak hadis-hadis yang mengalakkannya dan menyatakan keutamaannya, antaranya dalam riwayat Abu Hurairah katanya:

“Kekasihku Rasullullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan” (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Dalam riwayat yang lain Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :

“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .” (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.”

Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.” (Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Dan daripada Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku mendengar Rasulullah SAW berkata: “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas”(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai se-penggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik.

Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam. Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh ‘Aisyah bermaksud :”Adalah Nabi SAW bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehedakinya.” (Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda bermaksud : 

-Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak 2 rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang lalai daripada mengingati Allah 
 - Barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak 4 rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat
 - Barangsiapa yang menunaikannya sebanyak 6 rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut
 - Barangsiapa menunaikanyan sebanyak 8 rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat
 - Barang siapa yang menunaikannya sebanyak 12 rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,”

(Riwayat At-Thabarani ).

Cara melaksanakannya

Banyak bahan media cetak yang boleh dirujuk bagi mengetahui cara melakukan solat sunat Dhuha ini merangkumi bacaan-bacaan dalam solat hinggalah dalam sujud dan doa setelah selesai ibadat tersebut.

Cuma secara asas dan mudahnya berdasarkan hadis-hadis Nabi, solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim)

Kebiasaan yang dilakukan oleh para ulama iaitu pada rakaat pertama dibaca surah Fatihah dan surah Wasy-Syamsi atau surah Al-Kafirun. Manakala rakaat kedua dibaca Al-Fatihah dan surah Ad-Dhuha atau surah Al-Ikhlas.

Namun begitu, perkara (bacaan dalam solat) ini adalah sesuatu yang subjektif dan tidak statik. Maka tidak perlulah hanya terikat dengan kaifiat tertentu dan bacaan tertentu. Apa yang penting, solat tersebut diniatkan dengan betul, syarat-syaratnya dipenuhi dan rukun-rukunnya disempurnakan sebaik-baiknya. Begitu jugalah dengan doa selepas solat tersebut.

SOLAT SUNAT DHUHA

1) Bilangan rakaat : 2 hingga 12 rakaat (2 rakaat 1 salam)
2) Waktu : Pagi anggaran 8.00 pagi hingga 12.30 tengahari 

Niatnya:
"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"

Baca doa ini selesai solat


Selamat beramal....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...