Monday, July 17, 2017

BEG TELEKUNG SULAM πŸ’•πŸ’•πŸ’•... By Fadzlina Rahman

BEG TELEKUNG SULAM πŸ’•πŸ’•πŸ’•... By Fadzlina Rahman

--------------

Korang... ada tak yang tengah cari-cari beg telekung sulam yang cantik dan simple?

Beg ni robust jugak... Lebar 35cm... Tinggi 30 cm... bukaan.. boleh lebih dari 11 cm la... Kiranya 11 cm tu Kak Nova ukur dari bahagian bawah jerrrr...

Kiranya, nak bawak p solat kat Masjid pon senang... yang emak2 tu... boleh simpan botol air anak dalam tu jugak....

Kalau takmo guna bawak telekung, boleh guna bawak buku jugak untuk pegi kuliah kat U atau kelas tambahan kat sekolah jugak

Sulaman dan jahitan kemas...

Berkenan kalu... boleh WA terus Kak Nova kat 0137461811...

Bagi nombor kod supaya senang Kak Nova nak refer nanti...

See you...  πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹

Beg Telekung Sulam Code 001



Beg Telekung Sulam Code 002




Beg Telekung Sulam Code 003




Beg Telekung Sulam Code 004




Beg Telekung Sulam Code 005




Beg Telekung Sulam Code 006


Beg Telekung Sulam Code 007



Beg Telekung Sulam Code 008

Thursday, July 6, 2017

PANDUAN PROGRAM DI PADANG & BUKIT TINGGI INDONESIA.... By Fadzlina Rahman

PANDUAN PROGRAM DI PADANG & BUKIT TINGGI INDONESIA.... By Fadzlina Rahman

✈✈✈✈✈✈✈✈✈


Kebetulan awal Ramadhan tahun ni, jatuh pada cuti sekolah. Anak2 tanya, cuti sekolah ni nak ke mana.... Maka, last minute arrangement... kita decided untuk ke Padang & Bukit Tinggi, Indonesia... Bawak anak-anak & bawa mak jalan-jalan tengok negara orang....

Kitorang nyer plan seperti di bawah πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡.
Kalau korang nak ambik sebagai korang nyer rujukan nanti pon tak pe... 




Day 1 : 28/5
- tiba airport Padang
- Lembah Anai (air terjun)
- Padang Panjang
- Minangkabau Village
- Putri Minang (kedai kain/sulaman)
- Pantai Sikek (kraftangan/kain tenun)
- Sulam & Bordir Oke (kedai kain sulam)
- Bika Tabago (bika)
- Kota Gadang (barangan perak)
- Restoran Sederhana (berbuka puasa)
- Check in Hotel Jogja
- Rehat

Day 2 : 29/5
- Panorama Sungai Landia (teh/cenderamata)
- Kelok 37
- Danau Maninjau
- Rumah Hamka
- Masjid Raya Meninjau
- Matur (kedai Bundo Kenduang kerepek labu)
- Pasar Atas
- Bukit Tinggi Plaza
- Restoran Sederhana (berbuka puasa)
- Hotel (rehat)

Day 03 : 30/5
- Desa Baso (Sulaman Hajah Rosmah)
-Tabek Patah
-Pagaruyung King Palace
- Istana Selindung Bulan
- Prasasti Pagaruyung (batu bersurat)
- Lake Singkarak and drive back to Bukit Tinggi. 
- Pasar Aur Kuning
- Restoran (berbuka puasa)
- Hotel (rehat)             

Day 4 : 31/5
- check out hotel jogja @11am
- Ngerai Sianok (taman panorama, lobang japang, cenderamata)
- Masjid Raya Sumatera Barat
- lawatan sekitar padang (beach, pelabuhan, pasar)
- check in hotel Rocky
- Rumah Makan Lamun Ombak (berbuka puasa)
- Hotel (rehat) 

Day 5 : 1/6
- check out hotel Rocky @1100
- hotel transport to airport
- tamat     ⁠⁠⁠⁠

Okla... kita share dulu itenary kita masa kat Padang & Bukit Tinggi... nanti, kita share lagi yer aktiviti kita kat sana....

Monday, May 15, 2017

LUAHAN HATI SEORANG IBU... 😒

LUAHAN HATI SEORANG IBU πŸ˜’... 

--------

Aku betul2 tersentuh membaca luahan perasaan seorang ibu πŸ˜’😒😒 ...
.
.

Dalam kekalutan nak mengisi perut
yang menjerit2 kelaparan
adik pula menangis memulas-mulas badan
menangisnya macam kena dera
sambil angkat baby michelin yang entah berapa kilo ni
saya senduk nasi dalam periuk
sambil nangis adik muntah pada baju saya
Allah....

letak pinggan bawa adik ke sinki
cuci mulut dan bersihkan baju
entah bila kakak datang pada kabinet bawah dapur
bederau darah bila mendengar bunyi kaca mencium lantai
bila saya toleh tutup kaca atas lantai
mujur masih intact tidak pecah
tapi disebabkan terkejut

tindakan reflek pertama saya tadi adalah menjerit pada kakak dan memukul tangannya
mak keluar dari bilik dan menyambung marah bila tengok apa yang berlaku
hati saya sayu bila tengok orang lain marah anak saya
sedangkan time tu hati sendiri dah nak menangis sebab pukul dia

sambil menyuap nasi ke mulut sambil letak adik yang sudah berhenti menangis
hati saya sebal, sebak dan bagai tidak boleh bernafas
kakak mak bawak ke bilik untuk ditidurkan
tapi tak sampai 2 minit, kakak keluar
terus saya peluk dan minta maaf
Semoga Allah ampunkan saya....
.
.
😒😒😒

Semoga Allah ampunkan saya juga...

Monday, April 24, 2017

#bawakmakjalan.... By Fadzlina Rahman

#bawakmakjalan.... By Fadzlina Rahman

✈✈✈✈✈✈


Saya memang berimpian membawa mak jalan2 ke seluruh dunia... hmmm... ke seluruh dunia, mungkin masih belum mampu... tapi, ke Bandung, Indonesia... sudah mampu... Alhamdullillah.

Bila kegembiraan terpancar di wajah mak, itu sudah cukup menggembirakan saya...suka sangat...

Tempat yang paling best bawak mak ialah tempat shopping... mak dan saya memang suka shopping, jadi, takde hallah... kami shopping sampai letih kataorang tuh... 

Kitorang nak share tempat yang kitorang pegi masa kat Bandung.

Kitorang terbang dengan Malindo Air... 

Saya dan Mak dalam pesawat Malindo Air

Mak ❤

Makan dalam flight - ok la... buat alas perut


View from top - Subhanallah

Bandung from top

Us... ❤
Day 1 makan tengahari kat sini πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡:
Sejuk betul sebab kedai2 makan dicelah2 pokok dan kehijauan rimba... Makanannya pun sedapssss...


Us...❤

Day 1 Kita pergi floating market πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡:
Ada fi nya utk setiap kepala dan mobil yang masuk... haish.. lupa la pulak fi nya... hehehe... πŸ˜πŸ˜πŸ˜


Mak... di floating market
Day 1 Kat floating market ni πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡:
Banyak perahu-perahu yang jual makanan... 
Saya memilih untuk ambil ini... nampak sedap banget... Rp25,000.00 (~RM8.20)
Okla... sekali2... nanti dah balik Malaysia... boleh buat sendiri jer... hehe πŸ˜πŸ˜πŸ˜


Pisang Goreng Cheese - di floating market : Rp 25,000


Day 2 kitorang makan tengahari kat sini πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡. Masakannya sedap....
Tapi, kat depan tu ada orang snap gambar segera... dia jual RM10.00 sekeping... mahal banget....
So, kita berselfie jer la makkkk... hehe πŸ˜˜πŸ˜˜πŸ˜˜
Ada surau untuk kita solat...
Recommended place...

Day 2 : Lunch di Kedai Belacan


Day 2 shopping sampai malam πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡


Day 2 : Passion Factory Outlet

Day 3 kitorang ke kawah putih lakssss πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

Day 3 : Kawah Putih


Day 3 : Kawah Putih
Day 3 berangan ala2 Kajol Khannnnnn πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
😚😚😚
Day 3 : Kawah Putih
Day 3 Kawah putih
View belakang tu memang cantik... rezeki mak...
Dari keadaan berkabus putih tadi... Allah tiupkan angin dan menampakkan keindahan warna hijau di situ
Kelihatan seperti lukisan yang sangat cantik... Subhanallah!


Day 3 : Kawah Putih

Day 3 kitorang makan tengahari di sini πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡...
Menghidangkan masakan minang yang sangat sedap...
Ada surau untuk kita solat...
Recommended place...


Day 3 : Lunch di Simpang Raya

Ekceli, kitorang stay kat sini πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡.... OKla... lokasinya depan mangkuk manis.

Mangkuk manis tu jual pelbagai ais krim... yang korang kena try la... sedappppp....


Us... Vio Hotel

Nih mak πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡... bergambar kat depan lif... tak jauh dari bilik kitorang... ekceli, bilik pon selesa... untuk kitorang 2 orang tinggal OKla... bilik pun bersih jugak....


Tengok mak senyum... comel jer

Mak... di Vio Hotel
Dan, bila time balik... rasa cam nak pergi lagi... sedih plak rasanya... 
Kitorang fly balik ngan Malindo jugak...





Part yang paling best ialah... bila dah sampai kat KLIA, kitorang dapat jumpa ngan selebriti Imam Muda Asyraf... Nampak baik orangnya... 
Rezeki mak lagi dapat bergambar dengan IM Asyraf... Alhamdullillah...







Kesimpulannya... trip Bandung memang best... bawak mak lagi best... mak suka shopping & saya pon suka shopping... jadik, takde hallah kalau makan tengahari terlambat sikit...

Kitorang selalu jamakkan jer makan tengahari ngan makan malam... hehehe

Next time, nak bawak mak p Vietnam la plak... Mak doakanlah rezeki saya dimurahkan yer... Amin...

Sayang mak...πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹









Sunday, March 12, 2017

PANDUAN PROGRAM DI BANDUNGS..... BY Fadzlina Rahman

PANDUAN PROGRAM DI BANDUNGS..... BY Fadzlina Rahman

🎢🎢🎢🎢🎢🎢🎢🎢


Decided to have a short vacation with mak and friends about a year ago...

This time, we flew with Malindo Air.

Our planned program as follows:
(korang boleh buat reference la kalau in future korang nak pegi sendiri tapi tak tahu nak p mana)


🎀🎀Day 01 πŸŽ€πŸŽ€
- pick up airport
- lunch at Kampung Daun
- floating market 
- farm house
- kembali ke Bandung 
- singgah ke rumah mode setiabudi
- hotel check in
- dinner

🎀🎀Day 02 πŸŽ€πŸŽ€
- Pasar Baru
- Lunch 
- Riau Factory Outlet ( terminal tas ,the passion, heritage ,cascade ,oasis and more ) 
- Kartika sari
- Dinner
- kembali ke hotel

🎀🎀Day 03 πŸŽ€πŸŽ€
- kawah putih ( +/_  2,5 hours dari kota bandung  ) 
- picking strawberry 
- lunch
- kembali ke bandung
- singgah di Grutty Cibaduyut
- toko 3 jeans store
- cihampelas 
- dinner
- kembali kehotel

🎀🎀Day 04 πŸŽ€πŸŽ€
- free and easy tour 
- drop airport⁠⁠⁠⁠

πŸ‘† Tu basic idea mana korang nak pegi untuk tempoh 4 hari...

You may add/change according to your needs...

hehe... kbai... see you later in another entry!

Wednesday, March 1, 2017

UNDERCONS FOR NEWBIES... TIPS FROM #JAEGERS

UNDERCONS FOR NEWBIES... TIPS FROM #JAEGERS
---------------------------------


Undercons adalah singkatan untuk 'under construction'.

Undercons tak sama dengan subsales dan lelong. Maksud keduanya tak sama.... permainannya juga tak sama...

Kita kena keluarkan duit progressive payment setiap bulan semasa pembinaan.

Pembelian rumah undercons perlu ilmu yang cukup. Supaya kita tak terbeli rumah yang akhirnya akan terbengkalai.

Okies... Untuk nubis aka newbies... boleh tuntut dulu ilmu undercons .... boleh la dapatkan di sini πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

https://jaegers.onpay.my/order/form/mahming/nor_fadzlina

Buku dalam Bahasa Melayu dan mudah difahami... jangan tunggu lama-lama tau....














Friday, February 24, 2017

UNDERCONS ❤❤❤ -> tips from Jaegers.... by Fadzlina Rahman

UNDERCONS ❤❤❤  -> tips from Jaegers.... by Fadzlina Rahman
πŸ’•πŸ’•πŸ’•πŸ’•

Credit to Abe Nazz & Jaegers Corp for the ilmu...


⇩⇩⇩


Ilmu Undercons yang terbaik di abad ini.... jemput baca....πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

& jemput ke 
https://jaegers.onpay.my/order/form/mahming/nor_fadzlina   
untuk tempahan dan bayaran.... πŸ’°πŸ’°πŸ’°

& jemput "like" FB Planet Jaegers... πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹




 AWAS! JANGAN BELI RUMAH DARI PEMAJU Z!!!
------------------------

◉Jika anda tersilap pilih undercons (rumah baru dari pemaju), anda akan terkasima sehingga ke anak cucu.
◉ Jangan dibuat mainan sembrono! Kesilapan pemilihan akan menyebabkan anda senantiasa tertekan dan menjadikan anda mangsa lelongan.
◉ Namun, kenapa masih banyak pelabur undercons terus menyerang tanpa henti? Apakah rahsia mereka? Apakan yang berada dalam genggaman ilmu mereka?

#RileksBraderBraderRileks

◉ Sebab utama pelaburan undercons ini bagaikan 'BLACK BOX' pada kita semua ialah kerana selama ini tidak pernah ada #ebook atau #bukufizikal yang membincangkan secara teliti teknik dan strategi yang sesuai dengan ilmu hisabnya.
◉ Liga Super Undercons memerlukan strategi menyerang dan bertahan setepat mungkin. Tiada runag dibenarkan untuk sebarang kesilapan.
◉ Seraya itu, Kitabul Daimyo ini dizahirkan untuk melengkapkan cebisan 'puzzle hartanah undercons' yang masih belum dikupas secara mendalam dan menyeluruh oleh mana-mana penulis di seantero Malaysia lagi.
◉ Kitabul Daimyo ini di karang oleh Abe Nazz Daimyo of Eco Park dengan bantuan Daimyo, Shugo-dai dan Jaegers. Abe Nazz sendiri telah melabur dalam 13 hartanah undercons bernilai lebih 9 juta Ringgit di 'Greater Kuala Lumpur'.

#MacamManaNakBeliEbookdanBukuNi?

🌟 PRE ORDER telah dibuka. Sila klik link di bawah sebelum harga dinaikkan. Segalanya mudah, selamat dan pantas!

https://jaegers.onpay.my/order/form/mahming/nor_fadzlina


https://jaegers.onpay.my/order/form/mahming/nor_fadzlina


https://jaegers.onpay.my/order/form/mahming/nor_fadzlina

πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯


Terdapat 5 pilihan yang boleh anda pilih!


πŸ’£ PILIHAN 1


COMBO KOD : #MAHMING : 3 IN 1 + GOODIES



πŸ’£ PILIHAN 2

COMBO KOD : #KEMMAH

πŸ’£ PILIHAN 3

COMBO KOD : #OHSEM

πŸ’£ PILIHAN 4

COMBO KOD : #SLALUH

πŸ’£ PILIHAN 5

COMBO KOD : #MANTAFF

Apa yang ada dalam pek Combo ini? Jemput baca di SINI....


#KitabulDaimyo
#PreOrderDibuka

https://jaegers.onpay.my/order/form/mahming/nor_fadzlina

Jom pakat-pakat kita beli & belajar ilmu undercons ni.

Sesungguhnya perkara yang ingin kita lakukan mestilah berlandaskan ILMU!

OK... need to go... Jangan lupa beli tau!.. bai

Wednesday, February 15, 2017

TEH ARAB DAN DAUN PUDINA.... By Fadzlina Rahman

 TEH ARAB DAN DAUN PUDINA.... By Fadzlina Rahman

🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁


Teh Arab ni memang favorite aku lah... Kalau p Restoren yang menghidangkan makanan Arab... memang for sure aku order.

Hari tu, ada la tanya resepi buat teh arab dari Abang restoren tuh... resepinya macam nih:

Untuk teh arab satu cawan:

🌸 1 uncang teh
🌸 2 sudu gula (ikut kesesuaian)
🌸 2 kuntum bunga cengkih
🌸 2 biji buah pelaga (ketuk2 hingga pecah jika suka bau yang kuat)
🌸 5 helai daun pudina
🌸 Air panas yang baru mendidih

Caranya:
🌲Basuh daun pudina, bunga cengkih dan buah pelaga
🌲 Isikan dalam cawan & tuangkan air mendidih
🌲 Celup uncang teh & masukkan gula
🌲 Biarkan sebentar bunga cengkih dan buah pelaga kembang & mengeluarkan aroma yang sangat sedapppp

Siappppp

daun pudina

Ok.. alang-alang, kita share sekali kebaikan teh daun pudina nih pada kita semua...

πŸ‚ menenangkan otot perut
πŸ‚ melegakan kekejangan dan kesakitan perut (cramps and colic)
πŸ‚ menambahbak penghadaman lemak
πŸ‚ memudahkan perjalanan makanan di dalam saluran usus
πŸ‚ penyelesaian kepada masalah kekembungan dan angin di perut

hmmm... so, daun pudina nih memang bagus kan... Setiap yang Allah ciptakan itu tentu ada sebabnya...

Jom cuba amalkan teh arab aka teh pudina nih... resepi seperti di atas... untuk di share kepada semua... Selamat mencuba....

ps... pokok pudina (dalam gambar) tu... dari hasil #fadzlinarahmangardening... gemuk tak? hehe...

πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹

Monday, February 13, 2017

GERIK... PENGALAMAN BERMAKNA....By Fadzlina Rahman

GERIK... PENGALAMAN BERMAKNA....By Fadzlina Rahman

πŸš‚πŸš‚πŸš‚πŸš‚πŸš‚πŸš‚πŸš‚πŸš‚πŸš‚




Perjalanan mengambil masa lebih kurang 3 jam 39 minit dari Petaling Jaya ke Pekan Gerik.

Tapi, memandangkan ini adalah kali pertama aku ke Pekan Gerik, maka aku tidak mahu mengambil sebarang risiko. Bertolak awal untuk memastikan aku tiba ke Pekan Gerik lebih awal supaya lebih bersedia untuk tugas yang sepatutnya pada keesokan hari....




Perjalanan membelah lebuh raya utara selatan bermula.... sungguh indah ciptaan Tuhan.

Untuk ke Pekan Gerik, haruslah mengambil exit Kuala Kangsar, Perak. Jalan terus mengikut signboard ini.




Aku bayangkan Gerik adalah sebuah pekan koboi yang serba kekurangan. huhu.... So, in my mind that I need to reach Gerik before night... takut ada gajah.... or hantu πŸ’€πŸ’€πŸ’€... hehehe

Disebabkan hujan agak lebat malam tu, aku sampai ke Pekan Gerik agak malam la....

So, I decided untuk terus makan & then, check in hotel dan terus tidur. Malas dah nak keluar2 lagi....

Makan kat sini πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡... Medan Takong 2.

Keadaan food court agak bersih... mungkin sebab masih baru...




Lepas makan, terus jer check in hotel.... Kat sini, semuanya budget hotel.... Aku tinggal kat De Rome... RM55.00 semalam... OKla... duduk semalam jer untuk tidur πŸ’€πŸ’€πŸ’€... sementara tunggu esok untuk kerja di awal pagi... πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

Fasiliti asas OK... 
Di dalam Bilik:-
Penghawa Dingin
1 Katil Queen
1 Katil Single
1 TV
Almari baju
Bilik Air
dan... yang penting.... kemudahan wifi yang laju giller

Kemudahan Bersama (di luar bilik):-
Bilik menggosok
Air panas


1 Katil Queen + 1 Katil Bujang

TV, Almari, Cermin
Pemandangan di luar bilik yang aku sewa:


Opposite my room


Ha! Nih dia pemandangan Hotel De Rome dari luar... πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡Memang opposite kedai makan... so, senangla... pagi2 kita dok mengeteh kat kedai makan tuh..7.30am dah sampai kat Kedai tu... Acik kedai tu pun belum ready sepenuhnya lagi... hehehe

Comey la jugak keadaannya dari luar...πŸ‘πŸ‘πŸ‘




Trademark nyer... Maybank... Ha... sebelah Watson tu la pintu masuknya...








 Nih bilik yang aku stay tu.... πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡



Nih pulak pintu masuk De Rome Inn... πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡



Pagi-pagi aku dah bersiap untuk pergi kerja... Aku orang karen... so, topi tu shall have lambang karen la... 

Belakang tu dam... kalau korang tengok bawah tu... ada banyak ikan-ikan. Geram pulak...



Lokasi kerja yang terakhir kat sini.... πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡



Ok korang.... Ni la sebahagian Pekan Gerik di waktu siang... takde la koboi kan?


Dah alang-alang sampai Gerik, aku ke Pengkalan Hulu... Pengkalan Hulu ni terletak di sempadan Malaysia-Thailand. Macam ala-ala Padang Besar atau Wang Kelian gituh...

Jarak di antara Pekan Gerik dan Pengkalan Hulu lebih kurang 45 minit memandu....


Selfie aka #swafoto dulu...



Ber swafoto lagi... belakang tu Kastam kita.... JKDM



Try makanan siam kat sini... somtam! Hmmm... oklah.... Alhamdullillah.



Kat sini, banyak jual barang2 dari Thailand aka Siam la.... OKla....

Buah2 banyak kat sini... Mangga dia memang ummppppp.... So, borong la.... apa lagi

Korang yang dah sampai Pekan Gerik... boleh la pergi ke Pengkalan Hulu eh....

OK korang... nanti aku akan ke Pekan Gerik lagi... kalau ada kesempatan... aku nak singgah Restoran Tasik Raban... nanti aku share eh!

Bai.... hingga jumpa lagi...πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...