Wednesday, August 10, 2016

Langkawi D3 🌹🌹🌹 ... By Fadzlina Rahman

Langkawi D3 🌹🌹🌹 ... By Fadzlina Rahman
---------------------------------

Untungla di Langkawi Dayang Bay ada bilik untuk basuh baju.... So, whilst the kids splashing at the pool with their father, me took the opportunity to wash our cloth.... beli jer sabun cecair kat kedai depan nu... & guna la perkhidmatan mesin basuh dia di aras 2.... berhampiran dengan lif... senang.... sabun kena bawa sendiri yer.... ≧◠‿◠≦✌

Tengahari sikit, baru kami gerak untuk makan tengahari dan agenda hari ini adalah ke Langkawi Wild Life Park & Bird Paradise, Pantai Pasir Hitam dan Pantai Chenang...


Burung kat sini jinak2... boleh feed lagi... 
Beli jer makanan haiwan selepas entrance & dah boleh feed burung2 di situ berdasarkan panduan yang diberikan....



Nih peta lantai (floor plan) untuk Langkawi Wild Life Park & Bird Paradise:




Pergi tempat-tempat macam nih, budak-budak la yang paling excited sekali... iyer la... mereka ni membesar sebagai budak bandar... tak pernah merasa bagi makan ayam/burung kat tapak tangan kannnn....

Tengok Aqeela... excited bila burung tu dok atas tapak tangan dia sambil  makan dedak... hihi... 👇👇👇

Burung-burung tuh pon comel jerrr... saje jer bila orang pegang dia...






Bila masuk area "rabbit" 🐇🐇🐇 ... masing-masing berebut-rebut nak pegang rabit pulak....

Rabbit tu pulak, manja sangat.... hmmm... 






Lepas tu, kami ke Aviary Section... ada "Winston Show" kat depan kolam.

Winston tu is an Eagle... 

Winston pun sporting... dah biasa bergambar agaknya tu...










Black Sand Beach

Lepas puas bermain dengan burung di Langkawi Wild Life & Bird Park, kami bergerak ke Pantai Pasir Hitam (Black Sand Beach) pulak. Memang amazing.... pasir-pasirnya memang hitam... Berdasarkan fakta sains, pantai ini terbentuk dari hasil paduan beberapa mineral seperti turmalin, ilmenit dan zirkon dengan batuan granit menyebabkan ianya berwarna hitam. (sumber Wikipedia)



Masa kami sampai di Black Sand Beach nih, pantai tengah surut... so, takleh nak main air... tengok ajela...

Ada deretan kedai menjual T-Shirt & cenderahati Langkawi di sini. Kami dapati, T-Shirt & cenderahati jauh lebih murah berbanding di kawasan-kawasan lain di Langkawi nih... 

Kalau pandai pilih kedai & pandai tawar-menawar... tuan/puan memang boleh dapat harga yang berbaloi-baloi... 💓💓💓

Kat sini juga ada kilang Simen yang besar banget!... Lafarge!... 

Jalan-jalan pusing Langkawi & akhirnya kami sampai di power station tinggalan TNB. Memang betul2 di belakang kilang Lafarge tu... hmmm... status tanah ni tak tahu... sebab kami lihat ianya terbiar tanpa security.... tapi, dengar khabar tarbin gas asalnya dah dipindahkan ke Kubota... wallahualam....




Lepas pusing-pusing Teluk Ewa, kami ke Pantai Cenang pulak...

Pantai Cenang

Berbanding dengan Pantai Pasir Hitam, Pantai Cenang memang ramai pengunjung.'

Pasir di Pantai Cenang memang halus dan cantik....

Parasailing activities ni memang banyak sangat kat sini.... Tengok tu, parasailing ketika sunset.... heheh... cantik betul ciptaan Tuhan...

Rasanya di Tanjung Rhu pun ada parasailing nih...

Kalau korang tak gayat... wajar cuba... hehehe



Sunset di Pantai Cenang... wink...wink... 😉😉😉









Haha... nak jugak selfie di waktu matahari terbenam... Nah... Ambik!



Pasirnya memang halus dan bersih... dok santai dengan anak-anak atas pasir... hahaha... 

Bila matahari dah betul-betul terbenam, kami pun balik dari situ & meninjau2 kedai cenderahati di kawasan ni... 

Hmmm.... kawasan ni, cenderahati memang agak mahal la berbanding kat Pantai Pasir Hitam...

Nasib baik dah borong cenderahati kat Pantai Pasir Hitam... so, tak nyesal la.... huhu...

Balik untuk makan malam... & rancang untuk esok punya aktiviti plak... 🍃🍃🍃

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...